Nyfiken på att resa till Galapagosöarna?

Galapagosöarna

Galapagosöarna är en ögrupp i Stilla havet som har blivit ett allt mer populärt resmål. Där finner du sol, bad, djur och natur – året runt. I den här guiden får du matnyttiga tips om Galapagosöarna som resmål.

 

Galapagosöarna är en ögrupp på 19 öar som tillhör Ecuador, men de ligger en bra bit utanför landet. Mitt ute i det stilla havet. Öarna upptäcktes i mitten på 1500-talet, men det var först i mitten på 1800-talet som öarna blev under Ecuadors ägo. I den här artikeln skriver vi om de olika öarna som är en del av ögruppen, och om vilka som är möjliga att besöka som turist och vilka som inte är det. Vi beskriver också ögruppens rika djur- och naturliv och vilka arter man kan finna på ögruppen. Vidare beskriver vi hur du kan ta dig till Galapagosöarna, det vill säga vilka transportmedel som är snabbast till bäst pris.

Espanola – fågelön bland Galapagosöarna

Är du intresserad av att titta på fåglar, eller till och med fågelskåda? Då måste du besöka Espanola som är en av Galapagosöarna, den är mycket känd för sitt rika fågelliv. De omtalade albatrosserna som finns på Galapagos bor på denna ö och är mycket vackra att beskåda.

Havsleguaner på Galapagosöarna

Om man besöker Galapagosöarna är det svårt att missa någon av de olika leguanarter som finns på ögruppen. Leguaner är stora djur, som är duktiga på att kamouflera sig, så en ovan turist kan lätt bli skrämd när den dyker upp. Det finns dock ingen anledning till oro – leguaner är ödlor som är helt ofarliga. Galapagosöarna är den enda platsen i världen där du kan stöta på havsleguaner – den lever på att äta växter och liknande på havets botten. Men havsleguanen är stor, den väger ofta en bra bit över 10 kilo. Den som besöker Galapagos kan ha förmånen att titta på dessa havsleguaner, de kan ibland identifieras i flock en bit utanför strandkanten.

 

Pingviner – inte bara i nordpolen – även på Galapagosöarna

I populärkulturen framställs ofta pingviner i en snöfylld miljö, som i arktis. Men det finns faktiskt pingviner även på Galapagosöarna. Det är de enda pingvinerna som finns norr om ekvatorn – vilket gör de mycket unika. De är mycket rörliga och kan identifieras i vattnet när de letar efter fisk och föda – undan går det när de far fram. De kan även identifieras när de står i grupp på en klippa eller vid en strand.

 

Öar på Galapagosöarna

 

Hur tar man sig till Galapagosöarna?

Det krävs lite planering för att kunna boka en prisvärd och bra resa till Galapagosöarna. Från Sverige får man först flyga till Ecuadors huvudstad, Quito. Det förutsätter ofta att man först mellanlandar i Amsterdam, Frankfurt eller Paris. Från Quito flyger man sedan vidare till Galapagosöarna. Ofta ligger biljettpriset totalt på 15 000 tur och retur. Sedan behöver man planera vilka öar man vill besöka och hur man vill bo på respektive ö.